10 zajímavostí o Malém princi

princ 2

1. Kniha byla napsána během exilu

Antoine de Saint-Exupéry napsal "Malého prince" během svého exilu v USA během druhé světové války. Do Spojených států se uchýlil poté, co Francie padla pod nacistickou okupaci. "Malý princ" byl poprvé vydán v roce 1943 v New Yorku, nejprve v angličtině a poté ve francouzštině.

2. Inspirace pro příběh

Saint-Exupéry byl pilotem a mnoho motivů v knize čerpá z jeho vlastních zkušeností. Ztroskotání vypravěče v poušti, kde potká Malého prince, je inspirováno skutečnou událostí z roku 1935, kdy Saint-Exupéry ztroskotal při pokusu o překonání rekordu v dálkovém letu. Po ztroskotání v saharské poušti přežil spolu s mechanikem několik dní, než je zachránil beduín.

3. Autoportrét a ilustrace autora

Saint-Exupéry nejen napsal, ale také ilustroval "Malého prince". Jednou z nejznámějších ilustrací je obrázek malého chlapce stojícího na malé planetě. Tato kresba se stala jedním z nejslavnějších symbolů knihy. Kresby jsou jednoduché, ale mají silný emocionální náboj a hrají důležitou roli v celkovém vyznění příběhu.

4. Filozofická hloubka a metafory

Na první pohled se může zdát, že "Malý princ" je pohádkou pro děti, ale kniha obsahuje mnoho hlubokých filozofických myšlenek a metafor, které oslovují i dospělé čtenáře. Příběh se zabývá tématy jako láska, přátelství, smysl života, dětství a ztráta nevinnosti.

5. Narážky na skutečné osoby

Mnoho postav v "Malém princi" je inspirováno skutečnými lidmi, které Saint-Exupéry znal. Například růže, do které se Malý princ zamiluje, je často považována za ztělesnění jeho manželky Consuelo. Růže je zranitelná, krásná a náročná – podobně jako jejich vztah.

6. Celosvětový úspěch

"Malý princ" je jednou z nejpřekládanějších knih na světě, byla přeložena do více než 300 jazyků a dialektů. Tato kniha je také jednou z nejprodávanějších knih vůbec, s více než 140 miliony prodaných výtisků po celém světě.

7. Symbolika planet

Malý princ navštěvuje různé planety, z nichž každá představuje jiný typ lidské povahy nebo společnosti. Tyto planety jsou metaforami pro různé životní postoje a hodnoty – například král, který vládne na své planetě, představuje autoritu, zatímco byznysmen posedlý počítáním hvězd symbolizuje materialismus a chamtivost.

8. Poslední dílo Saint-Exupéryho

"Malý princ" byl posledním publikovaným dílem Saint-Exupéryho za jeho života. Krátce po vydání knihy se vrátil do Evropy, kde pokračoval v létání jako vojenský pilot. V roce 1944 zmizel nad Středozemním mořem během průzkumného letu, jeho tělo ani letadlo nebylo nalezeno až do roku 1998, kdy bylo objeveno vrak letadla u pobřeží Francie.

9. Citát „Správně vidíme jen srdcem“

Jeden z nejslavnějších citátů z knihy pochází od lišky, kterou Malý princ potká na Zemi: „Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.“ Tento citát se stal univerzálním mottem a symbolem, často citovaným jako vyjádření důležitosti emocionální a duchovní hloubky ve vztazích a životě.

10. Malý princ v různých médiích

Kniha inspirovala řadu adaptací, včetně divadelních her, filmů, animovaných seriálů a dokonce i baletů a oper. Mezi nejznámější patří animovaný film "Malý princ" z roku 2015, který kombinuje originální příběh s novým dějem.

Těmito zajímavostmi se "Malý princ" stává nejen literárním dílem, ale také kulturním fenoménem, který oslovuje lidi všech věkových kategorií po celém světě.

 U nás naleznete několik výrobků s legendární Malým princem. Klikněte na obrázek a můžete si vybrat. 

kabelka-Photoroom

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.