10 zajímavých vlastností a chování osmáků

1. Přirozená odolnost vůči cukru

Osmáci mají zvláštní metabolismus, který je činí velmi citlivými na cukry. V přírodě se živí hlavně vlákninou a nízkokalorickými rostlinami. Pokud jsou vystaveni potravě s vysokým obsahem cukru, mohou snadno rozvinout diabetes. Tato citlivost je způsobena nedostatkem enzymů, které by jinak metabolizovaly cukry.

2. Speciální komunikace

Osmáci mají bohatý repertoár zvuků a signálů, kterými komunikují s ostatními členy své skupiny. Používají různé pískání, cvakání a další zvuky, aby se dorozumívali, varovali před nebezpečím nebo projevovali radost. Mají také výborný sluch, který jim umožňuje zachytit i tiché zvuky.

3. Samoregenerace ocasu

Pokud je osmák chycen za ocas, může se ocas odlomit, což je obranný mechanismus proti predátorům. Tento proces se nazývá autotomie. Na rozdíl od jiných zvířat, jako jsou ještěrky, se však osmáčí ocas znovu nenaroste. Proto je důležité, aby chovatelé manipulovali s osmákem opatrně a nikdy ho nechytali za ocas.

4. Denní aktivita

Na rozdíl od mnoha jiných hlodavců, kteří jsou převážně noční, jsou osmáci aktivní během dne. Toto chování je přizpůsobením jejich přirozenému prostředí v chilských Andách, kde je denní aktivita bezpečnější a energeticky výhodnější.

5. Dlouhověkost ve volné přírodě a v zajetí

V přírodě se osmáci dožívají pouze kolem 1-4 let kvůli predátorům a obtížným podmínkám. V zajetí, kde mají zajištěnu správnou péči a ochranu, se však mohou dožít až 6-8 let, a v některých případech i déle.

6. Vynikající paměť

Osmáci mají skvělou paměť, zejména pokud jde o cesty a strukturu prostředí. Jsou schopni si zapamatovat složité trasy v jejich kleci nebo ve volné přírodě. Tato schopnost je důležitá pro jejich přežití, protože jim umožňuje najít cestu zpět do svých úkrytů.

7. Zábava ve skupinách

Osmáci jsou velmi společenští a v přírodě žijí ve velkých skupinách. V zajetí je ideální chovat je minimálně v páru, protože osamělý osmák může trpět stresem a osamělostí. Ve skupinách se vzájemně čistí, hrají si spolu a komunikují, což přispívá k jejich psychické pohodě.

8. Citlivost na změny teploty

Osmáci mají jemně vyladěnou termoregulaci, což znamená, že jsou citliví na extrémní teploty. Ve volné přírodě se vyhýbají přímému slunci během horkých dní a v zajetí je třeba zajistit, aby nebyli vystaveni přehřátí.

9. Péče o srst pomocí písečných koupelí

Stejně jako činčily, i osmáci se udržují čistými pomocí písečných koupelí. Tyto koupele nejen pomáhají udržovat jejich srst hebkou a čistou, ale také pomáhají odstranit přebytečný olej a nečistoty. Je fascinující sledovat, jak se osmáci ve svém písku s nadšením válejí.

10. Schopnost vytvářet složité tunely

V přírodě osmáci vytvářejí složité systémy nor a tunelů, které mohou být velmi rozsáhlé. Tyto tunely poskytují ochranu před predátory a extrémními teplotami. I v zajetí mají tendenci hrabat a vytvářet si "úkryty" v podestýlce.

Tyto zajímavosti dělají z osmáků fascinující a jedinečné domácí mazlíčky, kteří si zaslouží správnou péči a pozornost.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.