Vše, co potřebujete vědět o chovu osmáků degu


Chov osmáků degu: Kompletní průvodce

 

osmák 2

Kdo je osmák degu?

Osmák degu (Octodon degus) je malý hlodavec pocházející z Jižní Ameriky, konkrétně z oblastí Chile. Tento sympatický mazlíček, někdy přezdívaný jako „čilský veverko-krysa“, je oblíbený pro svou přátelskou povahu, zvídavost a snadnou péči. Osmáci jsou velmi společenská zvířata, která se v přírodě vyskytují v koloniích, proto se doporučuje chovat je minimálně v páru.

Jak osmák degu žije?

Osmáci jsou aktivní především během dne, což je u hlodavců výjimečné. Jsou velmi zvědaví, rádi zkoumají své okolí a potřebují dostatek pohybu a mentální stimulace. Ve volné přírodě si budují rozsáhlé podzemní systémy tunelů, kde tráví značnou část svého života. V domácím prostředí potřebují osmáci prostornou klec, která jim umožní dostatek pohybu.

Čím se osmák degu živí?

Osmáci jsou býložravci s přirozeným jídelníčkem složeným převážně z vlákniny. Jejich strava by měla obsahovat především seno, které je základem jejich jídelníčku. Dále je vhodné jim podávat kvalitní granule určené přímo pro osmáky, čerstvou zeleninu (mrkev, okurky, papriky) a bylinky. Je důležité vyhnout se potravinám s vysokým obsahem cukru, protože osmáci jsou náchylní k cukrovce. Ovoce by mělo být podáváno pouze výjimečně a v malých množstvích.

V čem by měl osmák bydlet?

 klec 

Osmáci potřebují prostornou klec s více úrovněmi, kde budou mít dostatek prostoru k pohybu. Doporučuje se klec o minimálních rozměrech 60 x 40 x 60 cm pro dva osmáky, čím větší, tím lepší. Klec by měla být vybavena napáječkou, úkryty, domečky, kolotočem pro pohyb (bezpečným pro hlodavce), větvemi na okusování a dostatečným množstvím sena. Na seno doporučujeme závěsný kovový míč na seno. Sníží se tak jeho smíchání s podestýlkou.  Pro správnou hygienu je potřeba klec doplnit o koupelnu s pískem pro činčily.  
Osmákům stejně jako ostatním hlodavcům neustále rostou zuby, takže mají potřebu si je neustále o něco obrušovat, vhodné jsou větvičky na okus, dřevěné lávky a minerální kameny. Lávky - mosty jsou mají tu výhodu, že je nemusíte čistit. Osmáci je do té doby rozkoušou. 

Jak manipulovat s omákem?

Osmáky berte jemně a podpírejte jejich tělo. Nikdy je nechytávejte za ocas, který Vám může zůstat v ruce. Jde o trvalé poškození, kdy ocásek se zahojí, ale nedoroste. Jinak jsou velice zvědavý a dají se snadno ochočit, chce to jen trochu trpělivosti a nesnažit se osmáka chytat či držet násilím proti jeho vůli. Chce to postupovat malými krůčky, a výsledek se dostaví poměrně brzo. 

Jak se osmáci rozmnožují?

Osmáci mají poměrně jednoduchý reprodukční cyklus. Samice má březost trvající přibližně 90 dní a obvykle porodí 4 až 6 mláďat. Mláďata se rodí osrstěná, s otevřenýma očima a jsou již po pár dnech velmi aktivní. Je důležité zajistit samici a mláďatům klidné prostředí a dostatek výživy, především bohaté na bílkoviny.

Závěr

Chov osmáků degu je vhodný i pro začínající chovatele, kteří hledají aktivního a společenského mazlíčka. Je však důležité si uvědomit, že osmáci jsou dlouhověcí (dožívají se 5 až 8 let) a vyžadují pravidelnou péči, kvalitní stravu a dostatek prostoru k pohybu. Pokud se rozhodnete pro chov osmáků, odmění vás svou přátelskou povahou a zajímavým chováním, které vás bude denně bavit.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.